Σάββατο 1 Μαΐου 2010

1η ΜΑΗ 2010: ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΑΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Πιο επίκαιρος από ποτέ είναι εφέτος ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Μιας χρονιάς δύσκολης για την Ελλάδα και πιθανώς τον Ελληνισμό ολόκληρο, μιας χρονιάς που θα σημάνει πολλά για το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, της χώρας, των γενεών που έρχονται.
Η εφετινή πρωτομαγιά αναμένεται να είναι η απαρχή σκληρών αγώνων μιας χρονιάς που ίσως δούμε ακραία και πρωτόγνωρα πράγματα στη χώρα, μετά τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, στην οποία έχει εισέλθει. Η εφετινή πρωτομαγιά και ο συμβολικός, αλλά και ουσιαστικός εορτασμός της επετείου θα πρέπει να σημάνει την απαρχή της επαγρύπνησης και των νέων αγώνων για όλους τους Ελληνες γιατί έτσι και αλλιώς, άπαντες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για το καινούργιο που έρχεται…
Η 1η Μάη άλλωστε, πέραν του συμβολισμού της, του εορτασμού του εργατικού κινήματος και της επετείου της αιματοβαμμένης πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο, είναι συνδεδεμένη με σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα.
Ηταν 1η Μάη του 1892 όταν έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Κύριο αίτημά της η καθιέρωση του οκταώρου και στη χώρα μας.
Ηταν 1η Μάη του 1936 όταν η αστυνομία πυροβόλησε εναντίον των συγκεντρωμένων καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Οι δολοφονίες έδωσαν έμπνευση στον Γιάννη Ρίτσο για να γράψει τον «Επιτάφιο».
Ηταν 1η Μάη του 1944 όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 200 Ελληνες πατριώτες στην Καισαριανή. Εκείνοι οι Γερμανοί ήταν ναζιστές. Οι σημερινοί τους απόγονοι δεν είναι, αλλά επιφυλάσσουν νέα δεινά για την Ελλάδα.
Ηταν 1η Μάη του 1976 όταν σκοτώθηκε σε ένα περίεργο τροχαίο ο ήρωας του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκος Παναγούλης. Μια μορφή που πολύ έλειψε από τη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Είναι 1η Μάη του 2010 και η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε διεθνή επιτήρηση υπό το ΔΝΤ και πιθανώς σε κατάλυση μέρους της εθνική κυριαρχίας της. Ο λαός είναι έτοιμος να αντισταθεί, είναι έτοιμος για νέους αγώνες. Είναι έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι το όνειρο που πάει να χαθεί και δεν θα πρέπει να επιτρέψει σε κανέναν να του το πάρει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: