Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Το σκηνικό των ημερών μελαγχολικό. Ο καθείς ανησυχεί και δικαίως για το μέλλον του, το οποίο για την πλειοψηφία των Ελλήνων διαγράφεται δύσκολο. Το ΔΝΤ και ο τριπλός μηχανισμός στήριξης απαιτεί σκληρά μέτρα, τα οποία θα πλήξουν αυτούς που δεν φταίνε για την κρίση.
Ωστόσο, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα πρόκειται να φέρει μεγάλες ανατροπές και στο πολιτικό σκηνικό. Είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να έχει και θετική πλευρά που είναι το ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία για επανίδρυση του κράτους. Μια επανίδρυση που θα δημιουργήσει μια νέα, μια διαφορετική Ελλάδα υπό ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό και μοντέλο, μιας και το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης κατέρρευσε και τέλειωσε οριστικά με αυτή την κρίση.
Από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη που κυβέρνησαν για μεγάλα διαστήματα τη χώρα, οι ευθύνες είναι διαχρονικές και φθάνουν έως και σήμερα. Εως τον Κώστα Καραμανλή που δεν έκανε τίποτα για να ανακόψει τον κατήφορο και τράπηκε σε φυγή και τον Γιώργο Παπανδρέου που δεν είπε την αλήθεια και παραδόθηκε…
Οι αντιδράσεις του κόσμου θα είναι πλέον μεγάλες. Πολιτικοί που βρέθηκαν σε καίρια πόστα και θεωρούνται υπεύθυνοι θα αποδοκιμάζονται στην καλύτερη περίπτωση και ίσως και να λιντσάρονται, διότι η φτώχεια βρίσκεται προ των πυλών και οι κοινωνικές εκρήξεις θα είναι άνευ προηγουμένου.
Το σκηνικό των εργασιακών σχέσεων ανατρέπεται πλήρως. Η αριστερά σιωπά και δείχνει αδύναμη να αντιδράσει και να αρθρώσει διαφορετικό ή και ηγετικό ρόλο. Η κατάσταση έχει φθάσει εκεί που γράφει ο Ελύτης πως «ταραχή θα πέσει στον Αδη, το σανίδωμα θα σπάσει από το μεγάλο βάρος του Ηλιου». Η ώρα και η ευκαιρία της επανίδρυσης του κράτους και του νέου πολιτικού μοντέλου μετά το αποθανών μεταπολιτευτικό μοντέλο έφθασε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: