Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ΤΗΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Στο χθεσινό σημείωμα γράφαμε για την Κύπρο και το τι σημαίνει για το νησί η εκλογή του Ντερβίς Ερόγλου στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πιο σκληρός και από τον Ντεκτάς ο νέος διαπραγματευτής που μιλά μόνο Τούρκικα, υπάρχει φόβος ότι θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και το νησί στη διχοτόμηση.
Με την Κύπρο θα ασχοληθεί και σήμερα η γραφίδα του υπογράφοντος, που με τη βοήθεια πηγών από τη Μεγαλόνησο, θα αναφερθεί στο πρώτο εθελοντικό σώμα Ελλαδιτών που πήγε στην Κύπρο μετά την ανεξαρτησία και τις διακοινοτικές ταραχές του 1963. Ηταν ένα σώμα εθελοντών που οι ίδιοι το ονόμασαν Ιερό Λόχο για να το συνδέσουν με το αντίστοιχο των καταδρομέων που ιδρύθηκε στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και που μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά, αλλά και τους Ιερολοχίτες του 1821.
Αυτός ο Ιερός Λόχος για τον οποίο μιλάμε σήμερα, έφθασε στο νησί το 1965 και εντάχθηκε στην ελληνική μεραρχία που είχε στείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1964. Περίπου 80 άτομα, εθελοντές τα μέλη του Ιερού Λόχου, είχαν οι περισσότεροι από αυτούς ένα κοινό γνώρισμα. Κατάγονταν από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα, ο επικεφαλής τους, ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Κώστας Χαραλάμπους, κατάγεται από το χωριό Γουριά της επαρχίας Τριχωνίδας του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Κάποιοι εξ αυτών συνέβαλλαν στην ίδρυση των δυνάμεων καταδρομών της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Κάποιοι άλλοι επέστρεψαν στην Ελλάδα και κάποιοι όχι μόνο αποτάχθηκαν από το στρατό από την ελληνική χούντα το 1967, αλλά φυλακίστηκαν. Από εκεί και πέρα ο καθείς ακολούθησε το δρόμο του και οι ιστορίες που υπάρχουν για τα μέλη αυτού του Ιερού Λόχου είναι πολλές, ίσως όχι όλες αληθινές. Μια εκ των χαρακτηριστικότερων είναι η ιστορία του Μήτσου από την Ηπειρο, εκ των ελαχίστων μη Αιτωλοακαρνάνων, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με μικρή αναπηρία στο πόδι και αλκοολικός στα Εξάρχεια, δημιουργώντας ένα μύθο για από τον εαυτό του, αλλά και τη δράση του στη Κύπρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: