Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΠΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Πολύς λόγος έγινε τον τελευταίο καιρό για το Νταβός, την πόλη που φιλοξενεί το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ Από το χιονισμένο Νταβός των Αλπεων, των 10.000 κατοίκων και των 1.560 μέτρων υψόμετρο, σήμερα θα ταξιδέψουμε στο ηλιόλουστο Πόρτο Αλέγκρε του βραζιλιάνικού νότου. Ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό, χωρίς χιόνι, κοστούμια και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αλλά με πολύ ήλιο, σάμπα και ωραία κορίτσια, που δίνουν τον τόνο στο αντί-φόρουμ που διεξάγεται εκεί ή στο κοινωνικό φόρουμ όπως το έχουν ονομάσει οι διοργανωτές του.
Για 10η χρονιά διεξάγεται εκεί το φόρουμ αυτό που ξεκίνησε ως αντίπαλο δέος του Νταβός, με πολύ πιο χαλαρά τα πράγματα, χωρίς ενδυματολογικούς κανόνες, με κοντομάνικα και βερμούδες και με μυρωδιές Ατλαντικού Ωκεανού, σε μια πόλη 4 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρίο Γκράντε του Ηλίου.
Αν αναγνώσει κανείς με προσοχή τον αριστερών πεποιθήσεων Τύπο διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι το κοινωνικό αυτό φόρουμ αναζητά ταυτότητα που θα του δώσει λόγο σοβαρής ύπαρξης και βεβαίως θα το ισχυροποιήσει ως αντίπαλο δέος στο Νταβός. Από τις κορώνες του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για συγκρότηση της 5ης Διεθνούς και τις πολλές συζητήσεις για την παγκοσμιοποίηση και την άλλη ματιά και άποψη για την οικονομική κρίση και την έξοδο από αυτή, το κοινωνικό φόρουμ φαίνεται να έχει φθάσει σε ένα σημείο κορεσμού, αλλά και μιας μόνιμης επιχείρησης καπελώματος από το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα.
Είναι γεγονός ότι η διεξαγωγή του δεν προβάλλεται ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, κάτι που συμβαίνει και λόγο απόστασης. Αυτό το φόρουμ το προτίμησε από το Νταβός ο οικοδεσπότης του πρόεδρος της Βραζιλίας Ιγνάθιο Λούλα που αποθεώθηκε από τον κόσμο στην ομιλία του εκεί. Μια Βραζιλία που δέκα χρόνια μετά δεν είναι σαφώς ίδια χώρα. Είναι μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη που θα φιλοξενήσει το μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και ως εκ τούτου και το ίδιο το κοινωνικό φόρουμ του Πόρτο Αλεγκρε δεν μπορεί να είναι πια το ίδιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: