Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΪΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΝΤΟΥ

Η Αϊτή που βιώνει ένα πρωτοφανές δράμα από τον καταστροφικό σεισμό που έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς, είναι ένα από τα πιο φτωχά κράτη του κόσμου, λέγεται ότι είναι το πιο φτωχό του δυτικού ημισφαιρίου. Παρ΄ όλα αυτά είναι ένα πολύ παλιό κράτος με σημαντικό ρόλο στην ελληνική ιστορία.
Η Αϊτή (γη των βουνών σημαίνει η λέξη στην ινδιάνικη διάλεκτο) είναι το πρώτο κράτος στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας και το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση. Εστειλε μάλιστα ως βοήθεια στους επαναστατημένους Ελληνες 25 τόνους καφέ που είναι το μοναδικό προϊόν που παράγει για να αγοραστούν όπλα και πυρομαχικά. Λίγο νωρίτερα από τους Ελληνες, οι Αϊτινοί είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία και να γίνουν την 1η Ιανουαρίου 1804 η πρώτη δημοκρατία των μαύρων του κόσμου, αντιστεκόμενοι στα στρατεύματα που έστειλε ο Ναπολέοντας στο νησί για να καταπνίξουν την επανάσταση.
Από τότε βέβαια, άλλαξαν πολλά και η Αϊτή είναι σήμερα μια πολύ φτωχή χώρα που στη διάρκεια της ιστορίας της έχει γνωρίσει 32 (!) πραξικοπήματα, τα περισσότερα υποκινούμενα από τις γειτονικές ΗΠΑ. Ο πληθυσμός του κράτους που καταλαμβάνει το δυτικό μέρος του νησιού Ισπανιόλα όπως είχε ονομάσει ο Χριστόφορος Κολόμβος το νησί αυτό των Δυτικών Ινδιών όταν το ανακάλυψε το 1492 (το ανατολικό μέρος το καταλαμβάνει η Δομινικανή Δημοκρατία) φθάνει τα 10 εκατομμύρια και η επίσημη θρησκεία της είναι ο καθολικισμός και τα βουντού.
Στην Αϊτή γίνεται ακόμη και σήμερα το λεγόμενο Zobification, δηλαδή η μετατροπή ενός ανθρώπου σε ζόμπι, σε άβουλο ον που χρησιμοποιείται ως ρομπότ. Τη μετατροπή ανθρώπου σε ζόμπι την κάνουν οι ιερείς των βουντού, δίνοντάς τους να πιουν ένα υγρό που κατασκευάζουν από οστά νεκρών ανθρώπων. Για αυτό η κλοπή των νεκρών είναι πολύ συνηθισμένη στην Αϊτή, όπου οι τάφοι μοιάζουν με μικρά σπίτια και έχουν σιδερένιες πόρτες και κλειδαριές. Οι Αϊτινοί πάντως, πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι οι άνθρωποι ανασταίνονται και γίνονται ζόμπι.
Όλα αυτά είναι ενδεικτικά της κατάστασης που βρίσκεται ο πληθυσμός σε αυτή τη χώρα, που δεν υπάρχει ούτε σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών, τα οποία καίγονται στους δρόμους για να μην μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες στον πληθυσμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: