Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Οι Ζάνες είναι 16 βάσεις με τα χάλκινα αγάλματα του Δία στην είσοδο του σταδίου στην Αρχαία Ολυμπία. Ηταν όλοι τους έργα ξακουστών καλλιτεχνών και πληρώθηκαν με τα πρόστιμα που έδιναν οι παραβάτες αθλητές. Την εποχή εκείνη, συνηθιζόταν αντί ποινής να χαράσσονται στους Ζάννες τα ονόματα των απατεώνων, των λαμόγιων της εποχής, για να μην τους ξεχνάει κανείς.
Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου το βράδυ, στο πνευματικό κέντρο του δήμου Ιλίου, ένας καλός φίλος, ο Γιώργος Τζιάς παρουσίασε το πρώτο του βιβλίο του με τίτλο «Προσκύνημα στους ξεχασμένους Ζάννες». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και γραμμένο σε πολύ καλά ελληνικά βιβλίο, για το οποίο μίλησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο πρώην διευθυντής της Super League Γιώργος Κυριακός και ο υπογράφων.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, μια ποιητική συλλογή (περιέχει και πολλά ποιήματα), ένα ιστορικό κείμενο με γεγονότα που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ενα κρεσέντο αισθημάτων και συναισθημάτων, μια συνεχής εναλλαγή πραγματικών και φανταστικών γεγονότων, μια περιήγηση στην αθλητική και όχι μόνο ιστορία του τόπου, μια περιήγηση σε στίχους, μουσικές, μια περιήγηση στην ίδια και τη ζωή και το όνειρο, από το οποίο όπως λέει ένα ποίημα του βιβλίου, φθάνουμε πολλές φορές να ζητάμε συγνώμη.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που στις ημέρες μας είναι επίκαιρο όσο ποτέ, διότι οι Ζάννες και η λογική που τους κατασκεύασε τότε είναι επίκαιροι όσο ποτέ. Και είναι επίκαιροι διότι οι Ζάννες και το βιβλίο καταγγέλλουν τη διαχρονική απάτη, αυτό που σήμερα λέμε παράγκα και διαφθορά, από το αθλητικό γίγνεσθαι μέχρι την πολιτική ζωή του τόπου.
Οι Ζάννες είναι η ανάγκη του καθενός για δικαιοσύνη και εκτός από το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι παντού. Είναι το όραμα, η ίδια η ζωή, οι άνθρωποι που γελάνε, κλαίνε, ερωτεύονται, είναι αυτοί που έχουν ανθρωπιά, μπέσα, φιλότιμο, αξιοπρέπεια. Οι Ζάνες είναι τελικά η ίδια η κοινωνία, με τις αντιστάσεις της. Οι αλάθητοι κριτές των πράξεών μας που μας επαναφέρουν στην τάξη. Οι Ζάνες είναι η συνείδηση μας που μας αναγκάζει να ζητάμε συγνώμη από τα όνειρά μας και να τα βοηθάμε να ξεκινούν την αντεπίθεσή τους, όπως όλα αυτά περιγράφονται από την εξαιρετική γραφίδα του συγγραφέα Γιώργου Τζιά στο «προσκύνημα στους ξεχασμένους Ζάννες», που βεβαίως, δεν είναι καθόλου ξεχασμένοι, αλλά επίκαιροι όσο ποτέ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: