Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ... ΣΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Μίκης μίλησε και όταν ο Μίκης μιλά πρέπει τουλάχιστον ν΄ ακούγεται με πολύ μεγάλη προσοχή και σεβασμό. Ο Μίκης μίλησε και είπε όλα αυτά που βασιζόμενοι και σε παλαιότερα δικά του λόγια, έχουμε γράψει πάμπολλές φορές, ότι δηλαδή, αυτοί του νέου τύπου τρομοκράτες-εγκληματίες είναι προβοκάτορες και μόνο και ουδεμία σχέση με την αριστερά, κοινοβουλευτική, εξωκοινοβουλευτική ή επαναστατική έχουν.
«Καημένε Παπαδόπουλε, πού είσαι να καμαρώσεις τη σπορά σου», καταλήγει η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη, εκ των ελαχίστων πνευματικών ανθρώπων που απέμειναν στον τόπο, του οποίου η σοφία και οι αγώνες του επιτρέπουν να κρίνει και μας αναγκάζουν τουλάχιστον να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά που λέει. Στην προκειμένη περίπτωση ο Μίκης λέει για ακόμη φορά πως πρόκειται για προβοκάτορες, κατάλοιπα της νοοτροπίας των ανθρώπων που υπηρέτησαν τη χούντα και τους συν αυτώ.
Από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε γράψει πολλές φορές για αυτή τη νέου τύπου τρομοκρατία και έχουμε πει επίσης πολλές φορές ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Παρ΄ ότι δεν βρίσκουμε ομοιότητα στις εποχές και δεν φοβόμαστε για την επαναφορά αντίστοιχων με τη δικτατορία καταστάσεων, θα θέλαμε να θυμίσουμε τι συνέβαινε πριν τη χούντα, όταν και τότε υπήρχαν προβοκατόρικες επιθέσεις. Όταν και τότε έμπαιναν βόμβες και σκότωναν ανθρώπους, όταν τότε το παρακράτος κυβερνούσε για να υπενθυμίσουμε και το μνημειώδες ερώτημα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή περί του ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο.
Οι εποχές έχουν ομοιότητα, τα σημάδια δείχνουν ανάλογες συμπεριφορές και προς θεού δεν εννοούμε ότι θα επιβληθεί μια να χούντα. Αποσταθεροποίηση, όμως, μπορεί να προκληθεί από αυτές τις προβοκατόρικες ενέργειες των δήθεν επαναστατών των τελευταίων ετών, που στα δύσκολα είναι πάντα κρυμμένοι. Για αυτό και ο Μίκης, κατά του οποίου καταφέρθηκαν όλοι αυτοί, στην ανοιχτή του επιστολή κατέληξε ορθώς λέγοντας «Καημένε Παπαδόπουλε, πού είσαι να καμαρώσεις τη σπορά σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: