Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ

Σημαντική τοποθέτηση στο θέμα της τρομοκρατίας και ειδικότερα στο θέμα του νέου τύπου τρομοκρατικών οργανώσεων ήταν η χθεσινή από τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «οργανώσεις του κοινού ποινικού δικαίου», κάτι που αποτελεί στροφή στις θέσεις των τελευταίων ετών του ΣΥΡΙΖΑ που συνήθως «χάιδευε» αν δεν στήριζε συμπεριφορές σαν και αυτές που παρ΄ ολίγο να στοιχίσουν την περασμένη εβδομάδα τη ζωή σε νέα παιδιά-αστυνομικούς και που έχουν κάνει μια επίσης νέα κοπέλα- ειδική φρουρό να χαροπαλεύει.
Αυτή τη φορά και η μη κομμουνιστική αριστερά ήταν σαφής και μάλιστα, η θέση του κ. Τσίπρα έρχεται να προστεθεί σε αυτή του ΚΚΕ που κάνει λόγο εδώ και καιρό για προβοκατόρικες επιθέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την επαναστατική αριστερά και τα κινήματά της. Το σύνολο λοιπόν, της αριστεράς, κομμουνιστική και μη, έρχεται σε αντίθεση με αυτά τα φαινόμενα, τα οποία μόνο προβοκατόρικα μπορεί να είναι και τα οποία επιχειρούν να εκθέσουν την ίδια την αριστερά.
Πρόκειται για φαινόμενα που μέσω του φόβου τον οποίο προκαλούν στην κοινωνία, επιχειρούν να την χειραγωγήσουν, να την καθ΄ υποτάξουν και να αποτελέσουν τροχοπέδη στην πρόοδό της και την εξέλιξή της. Πρόκειται για μια νέα μορφή και επηρεασμού του αισθήματος ελευθερίας των πολιτών, κάτι που τελικά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ίδια μας της δημοκρατία και την θέτει υπό κίνδυνο. Επειδή η ιστορική μνήμη αποτελεί πάντα χρήσιμο οδηγό, θυμίζουμε ότι ανάλογοι κατασκευασμένοι κίνδυνοι οδήγησαν στη δικτατορία το 1967 από εγκαθέτους και προβοκάτορες.
Κατόπιν όλων αυτών, είναι επιτακτική η ανάγκη καταδίκης όλων αυτών των φαινομένων και πάλης εναντίον τους. Είναι έτσι και απόλυτα σωστή η πρόταση των πανεπιστημιακών για διαδηλώσεις κατά της τρομοκρατίας και του νέου τύπου οργανώσεων που μόνο προβοκατόρικες μπορεί να είναι, όπως –για μια ακόμη φορά θα το επαναλάβουμε- είπε πρόσφατα ο Μίκης Θεοδωράκης.

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

Θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση της ΚΝΕ, καθώς δεν είναι δυνατόν κάποιος τρελός η πορωμένος να εγκληματεί και μετά να λέει ότι το κάνει εν ονόματι κάποιας ιδεολογίας, παρασύροντας έτσι και συκοφαντόντας ιδεολογίες και κόμματα. Από την άλλη όμως, δεν θα συμφωνήσω με την επιχειρούμενη προσπάθεια να πουν μερικοί ότι είναι "προβοκάτορες" ή "Ακροδεξιοί" αυτοί που τα κάνουν. Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι όλοι όσοι έχουν συλληφθεί για την εμπλοκή τους σε διάφορες τρομοκρατικές υποθέσεις, είναι αριστεροί. Σαφώς και δεν φταίει η Αριστερά, ο Λένιν ή ο Μαρξ γι'αυτό, αλλά τι να κάνουμε όμως που αυτή είναι η αλήθεια; Δεν θα πρέπει να αυτοενοχοποιείται η Αριστερά γι'αυτό, αλλά να προβληματιστεί. Η "αλλαγή γραμμής" του Τσίπρα δείχνει ότι έχει προβληματιστεί. Αντίθετα, ο δικηγόρος Ραγκούσης σε εκπομπή του ΜΕΓΚΑ δήλωσε ευθαρσώς ότι όσοι σκοτώνουν αστυνομικούς, έχουν λόγο και το κάνουν! Όσο λοιπόν κάποιοι, σε μια Δημοκρατία, έστω και του δικού μας τύπου, δίνουν άλλοθι σε κάποιους να δολοφονούν, τόσο το φαινόμενο δεν θα καταπολεμηθεί.