Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΠ

Με τον παρωχημένο από την ίδια τη ζωή θρησκευτικό όρκο, είτε στην Αγία Τριάδα, είτε στο Κοράνι, ξεκίνησε η νέα κοινοβουλευτική περίοδος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας που σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, φαίνεται να ξεκινά από πλευράς κυβέρνησης με μια διάθεση ρήξης με το παρελθόν και ανατροπών. Μακάρι όλα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους οποίος κάλεσε να αντισταθούν και να πουν «όχι» στο ρουσφέτι να γίνουν πραγματικότητα, διότι μόνο καλό θα κάνει στον τόπο.
Η κυβέρνηση βέβαια, έχει ξεκινήσει το έργο της εδώ και ημέρες και μάλιστα με μια πολύ «καυτή» πατάτα, κληρονομιά της προηγούμενης. Μιλάμε για την απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς που αντιστέκονται στην εγκατάσταση της κινεζικής εταιρεία «Cocso».
Η απεργία των εργαζομένων συνεχίζεται και η υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη που συνομιλεί μαζί τους έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, στην κατάρτιση της οποίας είχε λάβει μέρος ως νομικός σύμβουλος της «Cosco» και υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, συνεργάτης του πρωθυπουργού…
Η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης είναι εκείνο που οι περιστάσεις απαιτούν να γίνει. Εκείνο, όμως, που εξοργίζει είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης της Κίνας δια του πρεσβευτή της στην Αθήνα. Με ποιο δικαίωμα ηθικό και νομικό παρεμβαίνει η κυβέρνησης της Κίνας στη σύναψη μιας σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και μια ιδιωτική εταιρεία, κινεζικών έστω συμφερόντων.; Μια παρέμβαση που εξελίσσεται σε πίεση και που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες με την επίσκεψη και αξιωματούχων του κινεζικού ΚΚ στην Ελλάδα. Μιλάμε για παρέμβαση που εξοργίζει, από μια χώρα η οποία εξακολουθεί να φυλακίζει ανθρώπους χωρίς δίκη και η οποία «εξαφάνισε» 1 εκατομμύριο πολίτες της για να φτιάξει ολυμπιακά έργα στα σπίτια τους.
Πέραν αυτών, βέβαια, η μόνη λύση που υπάρχει είναι η επαναδιαπραγμάτευση με στόχο την επιστροφή του ΟΛΠ στο ελληνικό δημόσιο, με όποιο κόστος και όποιους αγώνες χρειαστεί να δώσουν οι εργαζόμενοι και μάλιστα, κόντρα σε ωμές παρεμβάσεις σαν και αυτή που επιχειρεί η Κίνα.

4 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Μα ο εκπρόσωπος της εταιρίας είναι στέλεχος του Κ. Κ. Κίνας. Κι όπως ξέρεις, επειχειρήσεις και Κράτος σε τέτοια καθεστώτα, είναι το ένα και το αυτό.
Εγώ θα αντιστρέψω τη διατύπωση όμως και θα πω "ωμή παρέμβαση των εργατοπατέρων στον ΟΛΠ." Από που κι ως που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για μια σύμβαση η οποία έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή;

Σωτηρης Τριανταφυλλου είπε...

Οι εργαζόμενοι έχουν πάντα δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν και όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση. Σου θυμίζω ότι από την ελληνική βουλή πέρασαν νύχτα πολλές παρανομίες, όπερ σημαίνει πως ότι κάνει η βουλή δεν κατέχει το αλάθητο...

Μάρκος είπε...

Ασφαλώς και η Βουλή δεν έχει το αλάθητο, αλλά η συγκεκριμένη σύμβαση πέρασε και από το Σ.τ.Ε.
Τώρα, για το αν οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν τις διεθνείς συμβάσεις του Κράτους, ε αυτό πια κι αν είναι από τα άγραφα! Με κάτι τέτοια είχαμε στο σβέρκο μας τόσα χρόνια και χρεωνόμασταν την Ολυμπιακή.

Σωτηρης Τριανταφυλλου είπε...

Οταν τα συμφέροντα των εργαζομένων θίγονται όχι μόνο πρέπει, αλλά και επιβάλλεται να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν και να αμφισβητούν, ακόμη και τις διεθνείς συμβάσεις του κράτους. Για την Ολυμπιακή σοβαρά πιστεύεις ότι φταίνε οι εργαζόμενοι και όχι οι εκάστοτε κυβερνήσεις με τις αθρόες προσλήψεις που έκαναν ολα αυτά τα χρόνια;