Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΜΚΑ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος συνεδρίαζε αυτές τις ημέρες με πολλά και διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, διαβάστηκε το πόρισμα της συνοδικής επιτροπής δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, σχετικά με τον ΑΜΚΑ, το οποίο ανέφερε: «Ο αριθμός ΑΜΚΑ είναι απλώς ένας επιπλέον χρηστικός αριθμός και από όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία ουδείς κίνδυνος προκύπτει για την σωτηρία των ψυχών. Σε κάθε περίπτωση η Εκκλησία γρηγορεί.»
Αρα λοιπόν, ουδείς ο κίνδυνος για τη σωτηρία των ψυχών από τη χρήση του ΑΜΚΑ, που, όπως απεφάνθη η εκκλησία, δεν έχει σχέση με τα σημάδια του Αντίχριστου, τις προφητείες και όλα τα υπόλοιπα.
Θα πίστευε κανείς ότι αυτά συμβαίνουν στο Ιράν που έχει θεοκρατικό καθεστώς, δηλαδή ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης είναι και αρχηγός του κράτους, όχι ως πρόσωπο όπως συνέβαινε τον Μακάριο στην Κύπρο, αλλά ως θεσμός. Θα μπορούσαν επίσης να συμβούν και στο Αφγανιστάν επί διακυβέρνησης Ταλιμπάν και ίσως στη Σαουδική Αραβία σε ένα από πιο σκληρά θρησκευτικά καθεστώτα του κόσμου, όπου, όμως, φαίνεται πως τελικά το πετρέλαιο είναι το υπέρατατο ον και όχι ο Αλάχ.
Δυστυχώς, όμως, δεν συμβαίνουν σε αυτά τα καθεστώτα, αλλά στην Ελλάδα, της μακράς παράδοσης, του πολιτισμού, της τεράστιας ιστορίας και των φιλοσόφων, των διανοητών και αξεπέραστων μνημείων.
Ολα αυτά δεν δείχνουν πρόοδο, αλλά πισωγύρισμα και σκοταδισμό. Όλα αυτά καταπνίγουν τις προοδευτικές, ελεύθερες και ανεξάρτητες φωνές που υπάρχουν στους κόλπους της εκκλησίας, μεταξύ των οποίων κατατάσσουμε και τον σημερινό αρχιεπίσκοπο, από τον οποίο έχουμε άλλες προσδοκίες.
Καλή και σεβαστή η θρησκευτική πίστη του καθενός, αλλά σε όλα τα πράγματα υπάρχει όριο και εδώ το όριο ξεπεράστηκε. Αντί να ασχολείται με αυτά αστεία πράγματα η εκκλησία της Ελλάδος, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τη διανομή μέρους της αμύθητης περιουσίας της στους φτωχούς και αναξιοπαθούντες. Να ασχοληθεί με τα σημερινά πραγματικά και σοβαρά προβλήματα των πολιτών και τα αδιέξοδα στα οποία τους έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση και να προσπαθήσει να δώσει λύση σε αυτά. Ετσι σώζονται οι ψυχές και όχι με τα σημάδια του Αντίχριστου που είναι καλά για να συντηρούν το μεταφυσικό φόβο του ανθρώπου και για το σινεμά…

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

Νομίζω ότι κακώς δίνεται έκταση στο τι λέει η Διαρκής Ιερα Σύνοδος επί του θέματος αυτού. Επειδή ακριβώς η Ελλάδα δεν είναι θεοκρατικό καθεστώς, οι όποιες ανακοινώσεις της Εκκλησίας ή κάποιου άλλου θρησκευτικού φορέα, δεν αφορούν κανέναν παρά το...χριστεπώνυμο πλήθος. Άρα, όταν με αφορμή την οποιαδήποτε παρόμοιου τύπου ανακοίνωση, το κάνουμε "θέμα", μάλλον άλλοι λόγοι υπάρχουν. Παράδειγμα: χωρίς να θέσει καν θέμα ο Αρχιεπίσκοπος, διέρευσε ότι είπε στον σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωνάννου, να "ντύσει" τους χορευτές της παράστασης του, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του Εθνικού Θεάτρου. Υπάρχει μεγαλύτερη προβοκάτσια; Μην δημιουργούμε θέματα, εκεί που δεν υπάρχουν. Η όποια απόφαση ή ανακοίνωση της Εκκλησίας δεν επηρεάζει ούτε τον πιο φανατικό χριστιανό στην Ελλάδα του 2009...