Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

"ΕΦΥΓΕ" Η ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της μετεμφυλιακής ιστορίας το τόπου έκλεισε χθες. Μια γενιά αγωνιστών που έσυρε στις πλάτες της το «ανώμαλο» καθεστώς της περιόδου εκείνης ανεξάρτητα που ανήκε ο καθένας, έφυγε και αυτή χθες.
Η Ελλη Παππά ή Ελλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη και μητέρα του παιδιού τους που γεννήθηκε στη φυλακή του 1951 και αδερφή της Διδούς Σωτηρίου έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Με το θάνατό της έκλεισε ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο κεφάλαιο της νεοελληνικής ιστορίας και ειδικότερα της μετεμφυλιακής περιόδου.
Η κηδεία της Ελλης Παππά θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα στο Γ’ νεκροταφείο, όπου θα ταφεί δίπλα στον σύντροφο της ζωής της Νίκο Μπελογιάννη, όπως η ίδια είχε ζητήσει. Η Ελλη Παππά, μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου και μάλιστα της πιο σκληρής περιόδου της νεοελληνικής ιστορίας, όταν οι Ελληνες σκότωναν Ελληνες, φυλακίστηκε μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη και εκεί στις φυλακές έφερε στον κόσμο τον γιό τους Νίκο το 1951. Δεν εκτελέστηκε όπως ο Μπελογιάννης και το 1964 αποφυλακίστηκε και ξεκίνησε την πολυσχιδή δράση και πορείας της, πάντα εντός των κόλπων τη αριστεράς και πάντα με ήθος, περηφάνια και αξιοπρέπεια.
Υπήρξε μαχητικότατη δημοσιογράφος, πολυγραφότατη συγγραφέας και αγωνίστρια της αριστεράς και της Ελλάδας. Από τα έργα της ξεχωρίζουν πολλές μελέτες για την αρχαία ελληνική σκέψη και φιλοσοφία, αλλά και για τη μαρξιστική σκέψη. Η χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα την εξόρισε στη Γυάρο το 1967 απ΄ όπου τελικώς αφέθηκε ελεύθερη λόγω του ότι είχε αρρωστήσει βαριά. Η Σοβιετική Ενωση προσφέρθηκε να την φιλοξενήσει, αλλά αρνήθηκε να πάει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία.
Πέραν της αξιοπρεπούς στάσης που τήρησε όλα αυτά τα χρόνια και της πορείας της, με το θάνατο της Ελλης Παππά φεύγει από τη ζωή η μετεμφυλιακή γενιά. Η δράση της οποίας –όπου και αν ανήκε πολιτικά ή ιδεολογικά ο καθένας- μας αφήνει αιώνιες παρακαταθήκες.
Αιωνία μνήμη σε όλους αυτούς που -όπου και αν ανήκουν- σφράγισαν τον προηγούμενο αιώνα και μια πολύ σκληρή περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας που ελπίζουμε και ευχόμεθα ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ σε ετούτο τον ευλογημένο τόπο…

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

Αξιοπρέπεια. Αυτό είναι κάτι που μένει από την Έλλη Παππά. Μια καθαρή αγωνίστρια, γνήσια. Έτσι όπως πρέπει να είναι όλοι οι πραγματικοί αγωνιστές, είτε συμφωνούμε μαζί τους πολιτικά, είτε όχι. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.