Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η φωνή του Δημήτρη Παπαχρήστου σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας, θα μείνει αξέχαστη. Μιλάμε για τον βασικό εκφωνητή του Πολυτεχνείου, της κορυφαίας αντιδικτατορικής πράξης και του συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα.
Αυτός ο άνθρωπος, συγγραφέας τα τελευταία χρόνια, χαμηλών τόνων και χωρίς ποτέ να εκμεταλλευτεί την αντιδικτατορική του δράση, συνελήφθη προχθές βράδυ στα Εξάρχεια άνευ λόγου και αιτίας, από αστυνομικούς που αναζητούσαν κουκουλοφόρους και ταραξίες. Ηταν σαν να συνελήφθη η δημοκρατία και ο ίδιος ο αγώνας του Πολυτεχνείου και δυστυχώς αυτό συνέβη επί σοσιαλιστικής κυβέρνησης…
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης βέβαια, παρενέβη άμεσα, ζήτησε συγνώμη και διάταξε να αφεθεί ελεύθερος ο Δημήτρης Παπαχρήστου και οι άλλοι δύο που συνελήφθησαν μαζί του και με αφορμή αυτό το γεγονός, ζήτησε και την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας Βασίλη Τσιατούρα. Ηταν προς τιμήν του υπουργού η άμεση αντίδρασή του και οι ενέργειές του, αλλά το ζήτημα που ανακύπτει και το οποίο είναι ζήτημα ετών είναι πολύ βαθύ και θα πρέπει ο κ. Χρυσοχοϊδης και η νέα κυβέρνηση να το δουν άμεσα.
Μπορούμε να υποθέσουμε και θέλουμε πραγματικά να το δεχθούμε, ότι οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον Δημήτρη Παπαχρήστου δεν τον γνώριζαν, δεν ήξεραν ποιος είναι. Πιθανώς και να μην είχαν γεννηθεί το 1973, πιθανώς και να μην είχαν ακούσει για αυτόν και τον αγώνα του Πολυτεχνείου.
Όλα αυτά καλόπιστα μπορούμε να τα δεχθούμε και να τα αποδώσουμε ακόμη και σε υπερβάλλοντα ζήλο των ανδρών που βρέθηκαν στο σημείο. Εκείνο που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι ότι με την ίδια ευκολία που ο Παπαχρήστου συνελήφθη, δεν συλλαμβάνονται έμποροι ναρκωτικών και εγκληματίες και μένουν προκλητικά ατιμώρητοι. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αθλητικοί παράγοντες με σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων, δεν συλλαμβάνονται και όχι μόνο αυτό, μετατρέπεται προκλητικά η ποινή τους σε εξαγοράσιμη με φωτογραφικό νόμο που έγινε για άλλο αθλητικό παράγοντα και ισχυρό άνδρα…
Αυτή την αδικία και την επιλεκτική εφαρμογή του νόμου και της αυστηρότητας δεν μπορούμε να τη δεχθούμε και βεβαίως, δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως πρόκειται για κάτι που οφείλεται σε λάθος. Απλά για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας, αναφέρουμε ενδεικτικά πως τη στιγμή που η αστυνομία συνελλάμβανε τον Παπαχρήστο έστω και για λίγες ώρες, ο Χριστοφοράκος αποφυλακιζόταν…

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

Βρε Σωτήρη, νομίζω ότι τελευταία τα σχόλιά σου έχουν μέσα αρκετή εμπάθεια για όλους. Αν είδες το βίντεο με την ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ και όχι ΣΥΛΛΗΨΗ του Παπαχρήστου, νομίζω ότι θα είχες-ελπίζω-άλλη γνώμη για τα γεγονότα.
Συμφωνώ σε όσα λες για την προσωπικότητα του Παπαχρήστου. Άλλωστε την στάση του τόσα χρόνια την επιβεβαίωσε και μετά την έξοδό του από την ΓΑΔΑ, καθώς σε αντίθεση με τους άλλους 2 προσαχθέντες, δεν παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά το ότι ο Παπαχρήστου προσπάθησε να βγάλει το κράνος ενός αστυνομικού με τη βία, δεν το πληροφορήθηκες; Το βίντεο δεν το είδες; Σε ποια άλλη χώρα κάποιος που έκανε παρόμοια κίνηση, θα έμενε χωρίς τις συνέπειες;
Όσο για το "συνέλαβαν το Πολυτεχνείο και τη Δημοκρατία", αλίμονο αν η Δημοκρατία και ο αγώνας του Πολυτεχνείου ήταν ταυτόσημος με 2 ονόματα.