Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Η ΑΝΑΘΕΣΜΙΣΗ, Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΜΠAΡΤΣEΛΟΝΑ

Κοιτίδες «αντίστασης» και παραγωγής πολιτισμού. Κοιτίδες που αντιστέκονται στα κελεύσματα των καιρών και που αν θέλεις και ψάξεις θα τις βρεις. Κοιτίδες που πολλές φορές η ιστορία έχει διδάξει ότι μετατρέπονται σε κινήσεις, κινήματα και επιδρούν στην αλλαγή των πραγμάτων και στο ρουν της ιστορίας.
Μια τέτοια κοιτίδα, πολύ μικρή προς το παρόν, αλλά αξιοπρόσεχτη και πολλά υποσχόμενη, υπάρχει στην Ελλάδα και προέρχεται από το ποδόσφαιρο. Υπάρχει στην Αθήνα και είναι ο σύνδεσμος φίλων Μπαρτσελόνα που θεωρούν πολύ σωστά ότι η Μπάρτσα δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά κάτι περισσότερο. Ισως και κάτι πολύ περισσότερο θα προσθέταμε εμείς, με το νου να πηγαίνει σε μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική εικόνα στον περσινό ημιτελικό του τσάμπιονς λιγκ, όταν η Τσέλσι έμπαινε στο γήπεδο με χορηγό μια πολυεθνική εταιρεία στη φανέλα και η Μπαρτσελόνα με τη Unisef στην οποία πληρώνει για να την έχει στη φανέλα.
Πρόκειται για μια αντίσταση και μια πολύ ουσιαστική διαφορά πέραν του όποιου συμβολισμού. Μια διαφορά που συζητήθηκε σε αυτή την κοιτίδα πολιτισμού και αντίστασης, στην οποία αναφερόμεθα, στην ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο σύλλογος φίλων Μπαρτσελόνα Ελλάδας σε ένα τόπο λόγου και πολιτισμού όπως είναι το βιβλιοπωλείο «Ιανός».
Μια ημερίδα που είχε ως θέμα τη διαφορετικότητα της Μπαρτσελόνα με αφορμή τη συμπλήρωση των 110 ετών από την ίδρυσή της και τα 30 χρόνια επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και στην οποία ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη «αναθέσμιση» δια στόματος του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου της Διεθνούς Ενωσης Αθλητικού Δικαίου Δημήτρη Παναγιωτόπουλο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, λάτρης του Κορνήλιου Καστροιάδη και της άμεσης δημοκρατίας για την οποία ο αείμνηστος Ελλην φιλόσοφος είχε ξοδέψει τόνους μελανιού, αναφέρθηκε στην πολυνομία που υπάρχει στον ελληνικό αθλητισμό και το νομικό πλαίσιο που τον διέπει, προτείνοντας την «αναθέσμιση» για να βγει ο αθλητισμός μας από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και να ξεκινήσει μια νέα εποχή με όραμα και κοινωνικό πρόσωπο.
Η «αναθέσμιση» λοιπόν, ξεκίνησε. Ξεκίνησε από αυτή την κοιτίδα αντίστασης, λόγου και πολιτισμού και μπορεί πραγματικά να φθάσει έτσι ώστε να αλλάξει τον ελληνικό αθλητισμό και να τον κάνει πιο κοινωνικό, με ανθρώπινο πρόσωπο και να πορεύεται με βήματα άμεσης δημοκρατίας, όπως δίδασκε ο Κορνήλιος Καστοριάδης και όπως ακριβώς λειτουργεί η Μπαρτσελόνα.

2 σχόλια:

X-myalismenos είπε...

Ευχαριστούμε γιά την παρουσία σου και το σχόλιό σου.
Οπως σου είπα και στην ημερίδα, καλύπτεις ένα κενό στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας.
Συνέχισε!

Μάρκος είπε...

Ως φίλαθλος, ειδικά σε ό,τι αφορά το ξένο ποδόσφαιρο, έχω μεγάλο σεβασμό σε ομάδες όπως η Μπάρτσα, η Λίβερπουλ, η Μίλαν, η Ίντερ, ακόμη κι αν δεν είμαι οπαδός τους. Είναι πραγματικά "σχολεία" για όλους μας.