Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Ανοιγμα στον αραβικό και το μουσουλμανικό κόσμο από τον οποίο προέρχεται πρόκειται να απευθύνει αύριο Πέμπτη ο Χουσείν Μπάρακ Ομπάμα. Ένα άνοιγμα που θα γίνει από το αραβικό κέρας της Αφρικής, κομμάτι της Μαύρης Ηπείρου στο οποίο ανήκει η Αίγυπτος, δια βαρυσήμαντης όπως έχει ανακοινωθεί ομιλίας και σε ένα από τα σύμβολα του ισλάμ, το τέμενος Αλ-Αχζάρ που βρίσκεται στην καρδιά του Καΐρου, της επίσης πόλης σύμβολο για το ισλάμ.
Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Χουσείν Μπάρακ Ομπάμα είναι πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος και ο δεύτερος μη προτεστάντης μετά τον καθολικό (ιρλανδικής καταγωγής) Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Είναι δε ο πρώτος μουσουλμάνος που ανέρχεται στην προεδρεία των ΗΠΑ, αν και ο ίδιος το αρνείται και ως καλός πρόεδρος της χώρας αυτής, φλερτάρει με τον προτεσταντισμό. Οι ρίζες του, όμως, η ανατροφή του και η παιδεία του έχουν ως βάση το ισλάμ.
Η μωαμεθανική ανατροφή, όμως, του Χουσείν Μπάρακ Ομπάμα που ανατράφηκε στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία, τον κάνει να γνωρίζει καλά το πώς και από πού θα απευθυνθεί στους ομοθρήσκους του. Επέλεξε λοιπόν, το Κάιρο, την πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου, την πόλη των χιλίων μιναρέδων, τη Μέκα του αραβικού πολιτισμού. Και σε αυτή την πόλη, επέλεξε ένα από τα πλέον ιστορικά τεμένη. Το τζαμί του Αλ-Αχζάρ, που μαζί με το ομώνυμο πανεπιστήμιο έχει 1.000 ετών ιστορία και θεωρείται από τα σύμβολα του ισλαμικού κόσμου, ειδικώς του αραβικού ισλάμ.
Υπό αυτούς τους έντονους και καθόλου τυχαίους συμβολισμούς, ο Χουσείν Μπάρακ Ομπάμα θα επιχειρεί άνοιγμα στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, τον οποίο επιλεκτικά είχε χαρακτηρίσει εχθρό και αιτία όλων των κακών η διακυβέρνηση Μπους. Ο Ομπάμα θα επιχειρήσει να κλείσει τις πληγές που άνοιξε ο προκάτοχός του, ειδικά στον μουσουλμανικό και τον αραβικό κόσμο τους οποίους έθεσε συλλήβδην στη θέση του εχθρού με εξαιρέσεις όπως της Σαουδικής Αραβίας, γιατί αυτό εξυπηρετούσε τις πολυεθνικές και τις πολεμικές βιομηχανίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: