Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Είναι πράγματι εντυπωσιακά τα ποσοστά που καταγράφει στις μετρήσεις το κόμμα των οικολόγων εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής. Μιλάμε, βεβαίως, για δημοσκοπικά ποσοστά, τα οποία θα γνωρίζουμε την Κυριακή το που θα φθάσουν για ένα κόμμα που έρχεται σχεδόν από το πουθενά και ουδείς γνωρίζει που παει.
Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά ποσοστά του κόμματος των οικολόγων θα είναι χαμηλότερα από τα δημοσκοπικά. Ισως, μάλιστα, μετά τις τελευταίες δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τους Μιχάλης Τρεμόπουλος τα ποσοστά αυτά να φθάσουν ακόμη πιο χαμηλά.
Ο κ. Τρεμόπουλος φέρεται να πρότεινε να τιμηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, επειδή σε αυτή γεννήθηκε (σ.σ. πιθανώς επειδή κατέσφαξε μερικά εκατομμύρια Ποντίων) και ακόμη φέρεται να συντάσσεται με το Ουράνιο Τόξο, το κόμμα των αυτοαποκαλούμενων Σλαβομακεδόνων. Σε μια δημοκρατία, βεβαίως, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του για την οποία και θα κριθεί.
Με αφορμή αυτό, όμως, είναι νομίζουμε χρήσιμο να πούμε και να σχολιάσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η οικολογία και το τι εκφράζει το κόμμα των οικολόγων. Η οικολογία είναι μια έννοια υπερκομματική, πάνω από πολιτικούς σχηματισμούς. Είναι κάτι που ο καθένας οφείλει να καταστήσει στάση ζωής για ένα καλύτερο μέλλον όλων μας και κυρίως των επόμενων γενεών απέναντι στις οποίες είμαστε υπεύθυνοι. Η οικολογία ως ξεχωριστό κόμμα και πολιτικός σχηματισμός είναι κάτι διαδεδομένο στην Ευρώπη, αλλά με χαμηλά ποσοστά, κάτι που δείχνει ότι είναι προτιμότερο το οικολογικό κίνημα να μείνει αυτόνομο και υπερκομματικό και ίσως να εκφράζεται μέσα από διάφορα κόμματα, παρά από έναν ξεχωριστό πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος πέραν της οικολογίας δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα πολιτικά ζητήματα ούτε και να προβάλλει πρόταση διακυβέρνησης.
Το δεύτερο θέμα είναι η όποια σύνδεση υπάρχει ανάμεσα σε στελέχη των Ελλήνων Οικολόγων με το Ουράνιο Τόξο, το κόμμα των αυτοαποκαλούμενων Σλαβομακεδόνων. Πέραν των αποσχιστικών τάσεων που κατά καιρούς έχει εκφράσει-είναι άλλο πράγμα η υποστήριξη των δικαιωμάτων των Σλαβομακεδόνων- ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς εκφράζει αυτό το κόμμα και ποιοι βρίσκονται πίσω του. Ουδείς γνωρίζει αν υπάρχουν ακόμη και συμφέροντα ξένων δυνάμεων και ποια και τι επιτέλους εξυπηρετεί….

Δεν υπάρχουν σχόλια: