Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΣΧΑ

Με διαφορά ημερών, συνήθως μιας εβδομάδας, γιορτάζουν το Πάσχα ορθόδοξοι και καθολικοί. Εφέτος, οι ορθόδοξοι θα το εορτάσουν την ερχόμενη Κυριακή, ενώ οι καθολικοί το γιόρτασαν την περασμένη. Τούτο συμβαίνει, διότι η ορθόδοξη εκκλησία παρά την επικράτηση σε πολύ μεγάλο ποσοστό και σε αυτή του νέου ημερολογίου (Γρηγοριανού) εορτάζει το Πάσχα με το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό) για να μην συμπίπτει με τον καθολικό εορτασμό.
Αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο, εκτός της Ελλάδας, η οποία αποτελεί εξαίρεση και στην οποία οι Ελληνες ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν μαζί το Πάσχα. Πρόκειται για έναν υπέροχο συνεορτασμό που ξεκίνησε από την Κέρκυρα και κρατά δεμένες τις οικογένειες που έχουν μέλη, τα οποία ανήκουν και στις δύο κοινότητες. Οι Ελληνες καθολικοί, μάλιστα, που είναι θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα (φέρουν τα ίδια ονόματα και επίθετα με τους ορθοδόξους) έχουν αποδεχθεί και γιορτάζουν και το δικό τους Πάσχα στις ίδιες ημερομηνίες με ορθόδοξους, δημιουργώντας μια παράδοση η οποία καθιστά τη χώρα μας μοναδική και κάνει τους Ελληνες καθολικούς να ξεχωρίζουν και από όλους τους άλλους ομοδόξους τους ανά τον κόσμο, παρ΄ ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία ακολουθεί σε όλα τα υπόλοιπα το ρωμαϊκό τυπικό.
Μέχρι το 1923 οι δύο κοινότητες, ορθόδοξοι και καθολικοί γιόρταζαν μαζί το Πάσχα στην Ελλάδα. Από την καθιέρωση όμως του Γρηγοριανού ημερολόγιου και ύστερα, ο εορτασμός γινόταν ξεχωριστά. Το 1964, όμως, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας Αντώνιος Βαρθαλίτης, απέστειλε αίτημά στην Αγία Έδρα με το οποίο ζήτησε να συνεορτάζεται το Πάσχα στην Κέρκυρα από ορθόδοξους και καθολικούς Ελληνες για να αποφεύγονται οι ενδοοικογενειακές διενέξεις. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από τον Πάππα και σιγά, σιγά ο συνεορτασμός καθιερώθηκε σε όλη τη χώρα και σε όλες τις καθολικές επισκοπές της Ελλάδας. Ετσι, για τους περίπου 50.000 Ελληνες καθολικούς η μεγάλη εβδομάδα είναι αυτή που διερχόμεθα και η ανάσταση θα γίνει μεθαύριο Σάββατο. Για αυτό και στην Ερμούπολη της Σύρου αύριο, όπως και κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, οι καθολικοί επιτάφιοι θα συναντηθούν με τους ορθοδόξους και μαζί θα πορευτούν σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα και σε ένα μοναδικό μάθημα υπέροχου συνεορτασμού και συνύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: