Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

Ερευνα για πιθανή συμμετοχή του Ραούφ Ντενκτάς στην παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν, η οποία κατηγορείται για προσπάθεια αποσταθεροποίησης και προετοιμασίας πραξικοπήματος στην Τουρκία, είναι πιθανό να διαταχθεί στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Τον 85χρονο σήμερα Ντεκτάς κατήγγειλαν αξιωματούχοι του τωρινού καθεστώτος των κατεχομένων, καθώς όπως λέγεται, το όνομα του βρέθηκε σε πολλές σημειώσεις των μελών της Εργκενεκόν, που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές τους προηγούμενους μήνες και μάλιστα κάποιοι έχουν ήδη φυλακιστεί.
Ο Ραούφ Ντεκτάς έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή από το 2005, αλλά παραμένει αρνητικό σύμβολο για το νησί, ακόμη και για τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν επί των ημερών του όχι μόνο τα κατεχόμενα, αλλά και την Κύπρο, διωγμένοι από τον ίδιο και το καθεστώτος του.
Το περίεργο και παράδοξο για τον γεννημένο στην Πάφο Ντεκτάς, είναι πως όχι μόνο μιλά άπταιστα τα ελληνικά όπως και οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι, τα οποία ποτέ δεν χρησιμοποίησε στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις του, αλλά έχει και ελληνικές ρίζες. Οι πρόγονοι του διώκτη των Ελληνοκυπρίων της ΕΟΚΑ την περίοδο του αντιαποικιοκρατικού αγώνα κατά των Βρετανών, φαίνεται σύμφωνα με διάφορες πηγές ότι είχαν ελληνικές ρίζες και χριστιανικά ονόματα και εξισλαμίστηκαν στη συνέχεια.
Ο Ντεκτάς κατάγεται από το τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Επιφάνιος που βρίσκεται στην επαρχίας της Λευκωσίας. Ολοι οι κάτοικοι αυτού του χωριού ήταν εξισλαμισθέντες χριστιανοί και μάλιστα, η μητέρα του Ντεκτάς που σε ορισμένες πηγές αναφέρεται ότι έχει και φραγκοεβραϊκή καταγωγή, ονομαζόταν Χρυσαλίδα και η γιαγιά του Μαριέττα. Ο ίδιος ο Ντεκτάς, βέβαια, που παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Κύπρου από τη δεκαετία του ’50, πέραν όλων των άλλων, διορίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες στο διάστημα 1956-1958 Γενικός Εισαγγελεύς της νήσου και καταδίκασε αρκετούς Ελληνες αγωνιστικές της ΕΟΚΑ που πάλευαν για την ελευθερία της πατρίδας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: