Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Η ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η κυπριακή κυβέρνηση σήκωσε το γάντι που έριξε ο Ατίλα Ολγκάτς, ο Τούρκος ηθοποιός, ο οποίος ομολόγησε ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η Κύπρος αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Τουρκίας, με αφορμή την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, σύμφωνα με την οποία κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που ήταν στρατιώτης, εκτέλεσε εν ψυχρώ δέκα Ελληνοκύπριους, εκ των οποίων τον έναν που ήταν 19 ετών και αιχμάλωτος, τον εκτέλεσε εν ψυχρώ.
Η κυπριακή κυβέρνηση σήκωσε το γάντι που της έριξε ο Ατίλα Ολγκάτς και έκανε ένα βήμα, που ίσως ανοίξει το δρόμο για να πληρώσουν οι δολοφόνοι και να καταδειχθεί το έγκλημα που έγινε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Για να ηρεμήσουν τουλάχιστον αυτές οι μαυροφορεμένες γυναίκες που από εκείνο το τραγικό για την ελληνική ιστορία με ευθύνη και των Ελλήνων καλοκαίρι, περιμένουν τους δικούς τους ανθρώπους να γυρίσουν. Για να ηρεμήσουν οι μανάδες που 35 χρόνια περιμένουν τα παιδιά τους οι γυναίκες που περιμένουν τους άνδρες, όσες μανάδες και γυναίκες δεν έχουν κηδέψει ακόμη κάποια από τα οστά των δικών τους ανθρώπων που κατά καιρούς βρίσκονται.
Η κυπριακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια επέδειξε θάρρος και αξιοπρέπεια και αποφάσισε να προσφύγει εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ. Μια ενέργεια που πιθανώς να κοστίσει σοβαρά στις συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους και να οδηγήσουν σε διχοτόμηση της νήσου.
Ετσι και αλλιώς, όμως, για διχοτόμηση δεν πηγαίναμε; Προς τα εκεί δεν οδηγούν οι συνομιλίες με το κατευθυνόμενο από την Τουρκία καθεστώς των Τουρκοκυπρίων; Εκτός και αν η λύση της συνομοσπονδίας και της διζωνικής και δικοινοτικής κυριαρχίας που παρεκκλίνει σαφέστατα του κοινοτικού κεκτημένου θεωρείται λύση. Αυτό, δηλαδή, που έχει ήδη απορριφθεί με το δημοψήφισμα του 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: