Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΜΑΤΙΑ

Πέρασαν 10 ημέρες από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η ματιά στα γεγονότα είναι σαφέστατα πιο ψύχραιμη από όλες τις πλευρές. Πέρασαν 10 ημέρες από ένα γεγονός που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα κοινωνικών εκρήξεων και αναταραχών, οι οποίες έχει αρχίσει να διαφαίνεται μετά από τόσες ημέρες πως έχουν δύο σκέλη, αιτίες και αφορμές…
Στις αναταραχές και τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται, υπάρχει το σκέλος της μαθητικής αντίδρασης και του ξεσπάσματος των παιδιών, τα οποία με αφορμή τη δολοφονία του συνομήλικου τους και αιτία τις κακές συνθήκες παιδείας και διαβίωσης τους ξεσπούν, διαμαρτύρονται και μια εξεγείρονται και πολύ καλά κάνουν. Υπάρχει, όμως, και το δεύτερο σκέλος, των κουκουλοφόρων, της πολιτικής εκμετάλλευσης και της αποσταθεροποίησης που κατά πολλούς εξελίσσεται για τη χώρα μέσω ξένων υπηρεσιών και δυνάμεων, όπως εύστοχα επεσήμανε και γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προ ολίγων ημερών.
Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί μια αστυνομία, η οποία εκτρέφει εδώ και χρόνια στους κόλπους της ακραία στοιχεία και ιδεολογίες που κατ’ ουσία οδήγησαν στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μια αστυνομία, η οποία τις κρίσιμες ημέρες ήταν απούσα από τα γεγονότα και άφησε τις περιουσίες των πολιτών, έρμαιο στα χέρια των κουκουλοφόρων.
Αυτή η αστυνομία φάνηκε λίγο πιο σκληρή όταν ερχόταν αντιμέτωπη με μαθητές και με την εκπαιδευτική κοινότητα, για την οποία ο θάνατος του 15χρονου παιδιού ήταν η αφορμή και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι νέοι και οι μαθητές είναι στους δρόμους για να διεκδικήσουν καλύτερο μέλλον, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και παιδείας. Αιτήματα διαχρονικά που ουδείς τα έχει επιλύσει εδώ και δεκαετίες και για αυτό οι νέοι και οι μαθητές φωνάζουν, διαμαρτύρονται και εξεγείρονται.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά, οι ανεξέλεγκτοι ή κατευθυνόμενοι κουκουλοφόροι, οι οποίοι κατά πολλούς, είναι μέρος του σχεδίου αποσταθεροποίησης που εκπορεύεται από ξένα κέντρα, όπως επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία και εξ αρχής και άνευ δεύτερης σκέψης τους καταδίκασε. Δεν έκανε, όμως, το ίδιο και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και απόλυτα φυσιολογικά ήρθε η κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις, η οποία θα συνεχίσει για το κόμμα, αν δεν πάρει ξεκάθαρη θέση. Διότι πλέον, το σίγουρο είναι πως όποια εκτόνωση και αν υπάρξει οι διαδηλώσεις, αλλά και η αναταραχή θα συνεχισθούν επί μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: