Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Αυτές οι σφαίρες ήταν σφαίρες στην καρδιά της Ελλάδας. Σφαίρες που σκότωσαν τον Αλέξανδρο και όλο το κράτος, το έθνος και μαζί μια γενιά που βγήκε στους δρόμους όχι άδικα. Δικαίως οι μαθητές εξεγείρονται, αντιδρούν κατεβαίνουν στους δρόμους. Δικαίως η κοινωνία εξεγέρθηκε και όρθωσε ανάστημα και έτσι θα πρέπει να συνεχίσει και να πορευθεί στο μέλλον, όπου και όταν χρειάζεται, όπου και όταν έχει αιτίες και αφορμές.
Μιλάμε για την εξέγερση και τις διαμαρτυρίες των νέων βεβαίως και όχι για τις καταστροφές και το πλιάτσικο των κουκουλοφόρων και όλα τα άλλα ακραία που έχουν δει τα μάτια μας από το περασμένο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008. Από εκείνο το βράδυ που όλα άλλαξαν. Από εκείνο το βράδυ που τίποτα δεν είναι ίδιο που ακόμη και η σκέψη του ποιητή είναι σίγουρο ότι θα κατευθυνθεί προς διαφορετικές ατραπούς και θα έχει άλλα ερεθίσματα.
Η δολοφονία του Αλέξανδρου, του παιδιού που έγινε σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά, ήταν σίγουρα η αφορμή. Οι αιτίες είναι άλλου και χρόνιες. Οι αιτίες είναι η πείνα, η ανεργία, η παιδεία που είναι κατ’ ευφημισμό δωρεάν, η ταλαιπωρημένη γενιά των 700 ευρώ με τα μεταπτυχιακά και τις ξένες γλώσσες που αν δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη μένουν ισοβίως στα 700 ευρώ, η εκμετάλλευση, το ψέμα και η απάθεια που βιώνουν οι νέοι. Όλα αυτά τους έκαναν να είναι οργισμένοι και να ξεσπάσουν μετά από μια πολύ σοβαρή αφορμή, όπως ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού.
Και λίγα έκαναν οι νέοι και οι μαθητές. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν ξεσπάσει και να τα κάνουν όλα αυτά πέρσι τέτοια εποχή όταν εμμέσως βίωναν την κοροϊδία με το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, κατά του οποίου παρεμπιπτόντως δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη από τις δικαστικές αρχές. Και λίγα έκαναν αυτά τα παιδιά που χρόνια τώρα ανέχονται μια διακομματική κοροϊδία που τους οδηγεί σε αδιέξοδα.
Ισως η θυσία του 15χρονου μαθητή, τα Δεκεμβριανά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, να είναι η απαρχή για κάτι νέο και καλύτερο στην ελληνική παιδεία και την ελληνική κοινωνία. Ισως η θυσία του να μη παει χαμένη και η μνήμη του να δικαιωθεί…

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

Μπορείς σε παρακώ να μου πεις, για ποιο λόγο υπάρχει "σκάνδαλο Ζαχόπουλου" και πρέπει να ασκηθούν διώξεις; Έγινες και δικαστής; Μην λέμε ό,τι θέλουμε πια...Και να λαϊκίζουμε κι όλας, λέγοντας ότι έπρεπε να εξεγερθούν οι νέοι για την..."πίπα" της Τσέκου! Για τα Ίμια και την δολοφονία Ισαάκ-Σολομού δεν κουνήθηκε τίποτα.