Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

Μία από τις πλέον αποφράδες επετείους της νεοελληνικής ιστορίας είναι η 3η Δεκεμβρίου, αφού αυή την ημέρα πριν από 64 χρόνια, έπεσε στην Αθήνα η πρώτη σφαίρα των Δεκεμβριανών, τα οποία αποτέλεσαν τον προάγγελο του εμφυλίου πολέμου και του μετέπειτα εθνικού διχασμού. Μετά τις χρυσές σελίδες τόσο στην ελληνική, όσο και στην παγκόσμια ιστορία που έγραψαν οι Ελληνες κατά τον πόλεμο με τους Ιταλούς, αλλά και κατά την γερμανική αντίσταση και κατοχή, είχε έρθει η ώρα να χωριστούν, να διχασθούν και να κάνουν δεκαετίες να ξεπεράσουν συνολικά τα βιώματα των χρόνων εκείνων.
Με τον όρο Δεκεμβριανά αναφέρονται οι ένοπλες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, ανάμεσα στους οπαδούς του ΚΚΕ και των προσκείμενων σε αυτό αριστερών αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) και τις δυνάμεις του υπόλοιπου πολιτικού φάσματος, του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και των βρετανικών δυνάμεων οι οποίες στάθμευαν στην Αθήνα μετά την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς.
Αφορμή για την έναρξη των συγκρούσεων αποτέλεσε η διαδήλωση που οργάνωσε στο κέντρο της Αθήνας το ΕΑΜ σαν σήμερα πριν 64 χρόνια, στις 3 Δεκεμβρίου 1944 και η οποία κατεπνίγη στο αίμα, αλλά η αιτία και τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης αυτής, ήταν άλλα. Ηταν η διαμάχη ανάμεσα σε δύο δυνάμεις που διεκδικούσαν την εξουσία, τις αριστερές (ΚΚΕ, ΕΑΜ) και τις δεξιές και κεντρώες, ή τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις στις οποίες ανήκαν και οι φιλελεύθεροι και οι φιλοβασιλικοί και βέβαια όλα αυτά είχαν τη στήριξη και των Βρετανών.
Τα Δεκεμβριανά έληξαν με τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τον αφοπλισμό των αριστερών δυνάμεων στις 12 Φεβρουαρίου 1945, αλλά δυστυχώς αυτή η συμφωνία δεν ήταν το τέλος, αλλά η απαρχή του εθνικού διχασμού και του εμφυλίου πολέμου (1946-49) ο οποίος άρχισε να ξεπερνιέται τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και να φέρει βαριά τη σκιά του πάνω από τη χώρα και τη δημοκρατική της πορεία.
Μετά τις χρυσές ημέρες είχαν έρθει οι μαύρες, οι αποφράδες, οι ημέρες και οι σελίδες της ιστορίας που είναι παράδειγμα προς αποφυγή για εμάς τους ιδίους και όλες τις μελλοντικές γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: