Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 2008

Τις πρώτες κιόλας ημέρες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου γράφαμε για τα «σφαίρες που σκότωσαν τον Αλέξανδρο και όλο το έθνος μαζί» και για «μια γενιά που βγήκε στους δρόμους με αφορμή αυτό το θάνατο». Όπως πάμπολλοί είχαν κάνει, έτσι και τούτη εδώ η στήλη είχε κάνει λόγο για τα «Δεκεμβριανά του Αλέξανδρου» και «τα Δεκεμβριανά του 2008».
Το σωτήριο έτος 2008 που σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά, μας επεφύλασσε πράγματα σημαντικά στο λυκόφως του. Ποιος διαφωνεί ότι τούτος εδώ ο Δεκέμβριος δεν ήταν σαν τους άλλους και ποιος διαφωνεί ότι τούτος εδώ ο Δεκέμβριος θα μείνει στην ιστορία; Το αν θα αποκαλείται αυτό το κίνημα της νεολαίας «Δεκεμβριανά του 2008» είναι κάτι που ο ιστορικός του μέλλοντος με την ψύχραιμη ματιά της απόστασης από τα γεγονότα θα δει και θα καταγράψει.
Τούτος εδώ ο Δεκέμβριος, όμως, είχε μια υγιή αντίδραση των νέων που ενέπνευσε ακόμη και στο εξωτερικό. Τούτος εδώ ο Δεκέμβριος θα μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη πολλών, πέραν της οικογένειας και των φίλων του Αλέξανδρου που έχασαν τον δικό τους άνθρωπο. Τούτος εδώ ο Δεκέμβριος δείχνει και επιβεβαιώνει ότι τα πάντα στη ζωή χρειάζονται κόπους, θυσίες, αγώνες και αμφισβήτηση.
Η δολοφονία του Αλέξανδρου, του παιδιού που έγινε σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά, ήταν σίγουρα η αφορμή. Οι αιτίες είναι άλλου και χρόνιες και όλα αυτά βγήκαν, ξέσπασαν και πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Οι αγώνες της νεολαίας και οι αντιδράσεις των μαθητών, που καμιά σχέση δεν έχουν με τους κουκουλοφόρους και όλους εκείνους που υποκινούνται από ξένα ή εγχώρια παρακρατικά κέντρα, θα μείνουν στην ιστορία ως η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Τούτο εδώ το Δεκέμβριο τελικά, τον ξεχωριστό από όλους τους άλλους, συνέβη από αυτό που έχει γράψει ο «μεγάλος»,Οδυσσέας Ελύτης: «Δεν καταλάβαμε πως έκαναν σύσκεψη μυστική τα παιδιά και βγήκαν σε δρόμους και σε πλατείες.. Οταν ξυπνήσαμε, είδαμε τα παιδιά μας θάλασσα να κατακλύζει τους δρόμους, και είπαμε λάθος, αλλά θάλασσα λανθασμένη δε γίνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: