Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Διευρύνεται το κύμα εξέγερσης στις φυλακές της χώρας με εκατοντάδες κρατουμένους να προχωρούν σε απεργία πείνας και κάποιους να έχουν ράψει και τα στόματά τους για να μην δεχθούν φαγητό. Τον τελευταίο καιρό στις φυλακές της Ελλάδας υπάρχει μια γενικευμένη εξέγερση των κρατουμένων, στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησής τους, να τις κάνουν πιο ανθρώπινες, αλλά και να πετύχουν τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος γενικά.
Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε πάλι για αυτό το θέμα και είχαμε πει πως ο πολιτισμός μιας χώρας αντικατοπτρίζεται και μέσα από το σωφρονιστικό της σύστημα. Το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα δυστυχώς δεν αποπνέει πολιτισμό και μια χώρα με την παράδοση και την κουλτούρα της Ελλάδας, θα έπρεπε να έχει διαφορετικό σωφρονιστικό σύστημα. Είναι επιταγή της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού αυτό και δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση μόνο με την εξέγερση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό.
Σε αυτή καθ΄ αυτή την εξέγερση πάντως, πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει άμεσα και να σκύψει πάνω στα προβλήματα των κρατουμένων, των ανθρώπων που «πληρώνουν» για μια ή περισσότερες μη σύννομες πράξεις που τέλεσαν στη ζωή τους , αλλά πρέπει να «πληρώνουν» κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι κάτω από συνθήκες, στις οποίες πολλές φορές καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια και εκμηδενίζεται η προσωπικότητα του ατόμου. Οι άθλιες στις περισσότερες των περιπτώσεων και υπερκορεσμένες ελληνικές φυλακές δεν τιμούν κανέναν, ακόμη και όλους εμάς που είμαστε έξω από αυτές και δεν μας τιμούν, διότι δεν θέλουμε τέτοιο πολιτισμό. Διαφορετικά θα είχαμε αποδεχθεί και το Γκουντάναμο που έστησε η απερχόμενη και επικίνδυνη παρέα του Λευκού Οίκου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: