Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

CERN: Γράφεται ιστορία στην επιστήμη

Το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της Φυσικής, το οποίο ενδέχεται ν’ αλλάξει το ρουν της επιστήμης και του τρόπου θεώρησης των πραγμάτων ξεκινά. Πρόκειται για το περίφημο πείραμα CERN, το οποίο θα λάβει χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας και από το οποίο η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναμένει πρωτόγνωρα για την ανθρωπότητα αποτελέσματα και απαντήσεις σε θεμελιώδη ζητήματα της φυσικής, καθώς και να ξεκλειδώσει τα μυστικά της δημιουργίας του κόσμου.
Το πείραμα αυτό που θεωρείται ανώτερο και από το αμφιβόλου επιστημονικής βάσης και αλήθειας πείραμα της Φιλαδέλφειας, φέρει την ονομασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Ερευνας (CERN), που βρίσκεται στα προάστια της Γενεύης και διαθέτει το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής στον κόσμο. Αύριο πρόκειται να μπει σε λειτουργία ο μεγάλος επιταχυντής σωματιδίων (LHC), ο οποίος θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα ικανή ακόμη και να καταπιεί ολόκληρο τον πλανήτη και για αυτό πολλοί φοβούνται ότι αντί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη γη και τη δημιουργία της ζωής σε αυτή, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ κάποιοι λένε πως μπορεί μέχρι και να καταστρέψει τον κόσμο.
Το πείραμα αυτό προετοιμάζεται εδώ και χρόνια από πλειάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και Ελληνες και αν αποδώσει, θα δικαιωθεί ή όχι η λεγόμενη θεωρία των χορδών. Ο LHC θα προκαλέσει τη σύγκρουση μικροσκοπικών σωματιδίων που θα κινούνται με ταχύτητα που θα αγγίζει την ταχύτητα του φωτός, με σκοπό να αναδημιουργηθούν οι συνθήκες που επικρατούσαν τη στιγμή του Big Bang. Πρόκειται, δηλαδή, για τη δημιουργία μιας μηχανής του χρόνου για την προετοιμασία της οποίας δούλεψε επί σειρά ετών πλειάδα επιστημόνων.
Το σίγουρο είναι πως παρά τις όποιες επικρίσεις (οι πολέμιοι του CERN κατηγορούν τους επιστήμονές του ότι το πείραμα καταπατά το δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή, όπως διατυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και υπάρχουν και προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) με αυτό το πείραμα η ανθρωπότητα βρίσκεται προ μεγάλων ανακαλύψεων και απαντήσεων σε θεμελιώδη ερωτήματα και η επιστημονική κοινότητα έτοιμη ν’ ανοίξει την πόρτα στο μέλλον και τη νέα εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: