Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΘΩΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ Η ΑΘΩΩΣΗ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Πριν μήνες είχαμε γράψει για μια υπόθεση συναδέλφου από την Κρήτη, του Μανόλη Δανδουλάκη, κατά του οποίου είχε στραφεί η ιδιοκτησία του ΟΦΗ και είχε καταθέσει αγωγή. Αυτό συνέβη διότι σε εκπομπή που παρουσιάζει στο Creta Channel, ο καλεσμένος του Σήφης Κορωνάκης, πρώην γενικός αρχηγός της ομάδας του Ηρακλείου, είχε πει ότι τα αδέρφια Βατσινά δεν είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του ΟΦΗ, αλλά κουμάντο κάνουν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού.
Ο Μανόλης Δανδουλάκης κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αυτή την υπόθεση, αφού οι αδερφοί Βατσινά κατέθεσαν σε βάρος του αγωγή. Η απόφαση του δικαστηρίου εξεδόθη χθες και ήταν πανηγυρικά αθωωτική για τον Μανόλη Δανδουλάκη, εκ των μαρτύρων υπεράσπισης του οποίου ήταν και ο υπογράφων.
Πρόκειται για μια απόφαση πολύ σημαντική για τον Τύπο. Για μια απόφαση σταθμό που στρέφεται υπέρ και ενισχύει την ελευθερία του Τύπου, αφού το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν μπορεί να έχει ευθύνη και να σύρεται στα δικαστήρια ένας δημοσιογράφος για κάτι που είπε κάποιος άλλος στην εκπομπή του. Συνήθως βέβαια, αυτές οι αγωγές γίνονται με ένα και μοναδικό στόχο, την ομηρία του δημοσιογράφου και την αποθάρρυνση του από το να ασκεί κριτική, όπως είναι υποχρεωμένος να κάνει ασκώντας το λειτούργημά του και μάλλον αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση, διότι αυτό που είπε ο Σήφης Κορωνάκης – που επίσης αθωώθηκε- στον τηλεοπτικό σταθμό του Ηρακλείου, το έχει γράψει ουκ ολίγες φορές ο Τύπος ανά τη χώρα, αλλά δεν έγινε αντίστοιχη αγωγή από τους αδερφούς Βατσινά.
Εν πάση περίπτωση, η δικαιοσύνη απάντησε και εξέδωσε μια άκρως σημαντική απόφαση για την ελευθερία του Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: