Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΚΡΑΧ

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε προ ενός οικονομικού κραχ, το οποίο ξεκινά από τις ΗΠΑ, αλλά λόγω της παγκοσμιοποίησης, πρόκειται να επηρεάσει όλο τον πλανήτη και τις εθνικές οικονομίες. Ένα οικονομικό κραχ του οποίου οι συνέπειες είναι ακόμη απρόβλεπτες, αλλά αναμένεται στα σίγουρα να είναι και πολύ οδυνηρές.
Εδώ και πολλά χρόνια οι ειδικοί προέβλεπαν το οικονομικό κραχ που φαίνεται να είναι πολύ κοντά και να είναι και πιο οδυνηρό από εκείνο του 1929. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για το επερχόμενο παγκόσμιο οικονομικό κραχ και μάλιστα προσδιοριζόταν ως πηγή του η καταρρέουσα οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας για αυτή πως είναι γίγαντας με πήλινα πόδια.
Ηταν η περίοδος μιας μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης τότε, όπως και τώρα, με τους ειδικούς να λένε ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι υπό κατάρρευση. Λίγοι τους πήραν στα σοβαρά και λίγοι έδωσαν σημασία στα λεγόμενα όλων αυτών που επισήμαναν το επερχόμενο οικονομικό κραχ.
Τρεις δεκαετίες αργότερα, όλα δείχνουν ότι όσοι φώναζαν τότε, είναι πολύ μα πολύ κοντά στο να δικαιωθούν τώρα. Ο πλανήτης βρίσκεται πολύ κοντά σε οικονομικό κραχ με απρόβλεπτες και τεράστιες συνέπειες, το οποίο θα ξεκινήσει μεν από τις ΗΠΑ, αλλά θα επεκταθεί λόγω της παγκοσμιοποίησης σε όλο τον κόσμο.
Εκτός της κρίσης αυτής δεν θα μείνει ούτε η Ελλάδα, κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί άλλοθι για την επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων που, τα οποία συνήθως πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε προ μιας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τράπεζες στις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να χρεοκοπήσουν και τον υπόλοιπο πλανήτη να παρακολουθεί με αγωνία το κακό που έρχεται και να έχει πολύ λίγα όπλα στα χέρια του για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: