Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε το Πεκίνο ήταν γνωστά και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη και τα μέλη της ΔΟΕ που το 2001 είχαν ψηφίσει Πεκίνο τα γνώριζαν και παρ΄ όλα αυτά πήραν την απόφαση να δώσουν τους Ολυμπιακούς σε μια χώρα με αφόρητες κλιματολογικές συνθήκες εξαιτίας του νέφους που στη συνέχεια άλλαξαν εξαιτίας της τεχνητής βροχής, με τρομερό κυκλοφοριακό πρόβλημα και με περιορισμό των ελευθεριών και με όχι απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αρχές της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου είχαν υποσχεθεί προόδους σε όλους αυτούς τους τομείς, οι οποίες πρόοδοι ήταν από μηδαμινές έως ελάχιστες.
Διερωτάται λοιπόν, κάποιος πως το Πεκίνο πήρε τους Αγώνες , ενώ όλα αυτά ήταν γνωστά. Μήπως τους πήρε για τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις που παρουσίασε και την κακή οργάνωση ή για τους πολλούς, εξυπηρετικούς και ευγενέστατους εθελοντές ή ακόμη για την τεράστια ιστορία και τον πολιτισμό που κουβαλά αυτή η χώρα;
Για τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν πήρε το Πεκίνο τους Αγώνες και βέβαια η απάντηση κρύβεται στην πολύ μεγάλη και σχετικά παρθένα αγορά της Κίνας, η οποία ανακαλύπτεται εσχάτως από τη Δύση και παει και αυτή να διαβρωθεί.
Είναι σαφές ότι το Πεκίνο πήρε τους Αγώνες γιατί το θέλησαν οι πολυεθνικές και οι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων και της ΔΟΕ και είναι σαφές ότι η αγορά της Κίνας είναι αυτή που τους προσέλκυσε.
Το ζητούμενο, ωστόσο, για το Πεκίνο και την Κίνα είναι η επόμενη ημέρα των Αγώνων. Όταν τα φώτα θα χαμηλώσουν και τα στάδια θα κλείσουν. Όταν στο ολυμπιακό χωριό θα εγκατασταθούν οι πρώτοι του ένοικοι που αγόρασαν αντί 1 εκ δολαρίων τα διαμερίσματά του, όταν όλα τα αυτοκίνητα θα επιστρέψουν στους δρόμους και οι κάτοικοι θα γυρίσουν στα σπίτιά τους και όταν το νέφος εγκατασταθεί και πάλι πάνω από τα κεφάλια τους και τους κρύψει τον ουρανό, κάνοντας την ατμόσφαιρα και πάλι αποπνικτική και επικίνδυνη για την υγεία της. Όταν το καθεστώς επιστρέψει στην εσωστρέφεια, αφού η διεθνής κοινότητα και η ΔΟΕ θα σταματήσουν να ασχολούνται μαζί του.
Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο πλέον για το Πεκίνο και την Κίνα και αυτό είναι που κάνεις τους κατοίκους της πρωτεύουσας να τρέμουν την επομένη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που για όσους έμειναν σε αυτή ήταν ένα ευχάριστο διάλειμα.
(Αρθρο από το Contra)

Δεν υπάρχουν σχόλια: