Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΟΑΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΑ BLOGS

Ένα από τα πλέον δημοφιλή blog στην Ελλάδα βρέθηκε τις τελευταίες στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από μηνύσεις για εκβιασμό που υπέβαλλαν εναντίον του πολιτικοί, εκδότες και επιχειρηματίες. Με αφορμή αυτή την υπόθεση και την εξέλιξή της φούντωσαν και πάλι οι συζητήσεις περί του διαδικτύου και των blog, ιστολογίων επί το ελληνικότερο, τα οποία μπήκαν στη ζωή μας πριν μερικά χρόνια και μπορούν να ορισθούν ως «ηλεκτρονικά ημερολόγια καταγραφής και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών», αλλά μπορούν -όπως έχει δείξει η διεθνής και ελληνική πρακτική- να κινητοποιήσουν και να αποκαλύψουν σημαντικά θέματα που ούτε τα ΜΜΕ τολμούν να αγγίξουν.
Μεγάλες και σημαντικές αποκαλύψεις, ειδικά στο διεθνή Τύπο, έχουν ξεκινήσει από ιστολόγια, ενώ σημαντικές λαϊκές κινητοποιήσεις ακόμη και στην Ελλάδα, όπως το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή τις πυρκαγιές, έχουν οργανωθεί μέσω των blogs. Ουδείς, βεβαίως, πρόκειται να ξεχάσει την Αμαλία Καλυβίνου που συγκλόνισε με τα όσα έγραφε στο ιστολογιό της λίγο πριν φύγει από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο.
Όλα αυτά δείχνουν την πολυποικιλότητα και την ελευθερία του λόγου που μπορεί κάποιος να συναντήσει σε ένα ιστολόγιο, του οποίου η κατασκευή είναι πολύ εύκολη υπόθεση (ακόμη ευκολότερη είναι η ενημέρωσή του) σε αντίθεση με την ιστοσελίδα. Είναι δε σημαντικό να ειπωθεί πως στα blog συναντώνται πλέον οι πιο ώριμες συζητήσεις για καθημερινά ζητήματα, αλλά και για πιο εξειδικευμένα.
Τα λέμε όλα αυτά για να καταδείξουμε ότι ο χώρος των ιστολογιών είναι ένας νέος ανερχόμενος και ελεύθερος στην ανταλλαγή απόψεων χώρος με τεράστια χρησιμότητα, ακόμη και κοινωνική και απέχει παρασάγγας από εκβιασμούς και απειλές, τα οποία έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη φύση και μόνο και ουχί με του μέσου.
(Αρθρο αό το GOAL NEWS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: