Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

H ευκαιρία της Κίνας είναι οι Ολυμπιακοί

Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ενα γεγονός που εκτός από αθλητικό είναι πολιτικό και κοινωνικό. Ένα γεγονός που προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Κίνα να κάνει βήματα εκδημοκρατισμού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και έως τώρα και παρά το μικρό σχετικά χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την τελετή έναρξης των Αγώνων, στις 7 του ερχόμενου Αυγούστου, η Κίνα δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, του εκδημοκρατισμού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινούνται και μια σειρά από δράσεις που έχει αναλάβει και πρόκειται να αναλάβει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία στοχεύει πέραν του να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και στο να δώσει την ευκαιρία στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου να κάνει βήματα δημοκρατίας.
Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, στις οποίες μετέχει και το ελληνικό της τμήμα που επιδεικνύει ιδιαιτέρως δραστήρια στάση, θα σταματήσουν λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων, αφού στόχος δεν είναι να παρεμποδιστεί η διεξαγωγή τους, αλλά να γίνουν βήματα εκδημοκρατισμού του κράτους και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στόχος είναι να σταματήσει να ισχύει η θανατική ποινή, να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στη φυλακή χωρίς δίκες, να μην τους παίρνουν τα σπίτια χάρη των Αγώνων και να μένουν άστεγοι και ακόμη, να σταματήσει η λογοκρισία του Τύπου και του διαδικτύου. Στόχος είναι επίσης να φανεί πως πίσω από τη βιτρίνα των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν πολλές άνομες πράξεις, οι οποίες δεν είναι μόνο κινέζικο προνόμιο. Συνέβησαν και στη χώρα μας λόγω των Αγώνων του 2004, αλλά αποσιωπήθηκαν από το σύνολο του Τύπου, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε αυτά τα γεγονότα…
(άρθρο στο GOAL NEWS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: